Het MEDEA-platform werd onlangs uitgebreid met enkele belangrijke nieuwe functies. Tegelijk werd een aantal bestaande elementen verfijnd om de gebruikerservaring verder te stroomlijnen. We zetten de belangrijkste nieuwigheden op een rij.
Detectoristen
Voor detectoristen zijn er een aantal kleine veranderingen gebeurd die vooral gericht zijn op gebruiksgemak. Vanaf nu kun je vondstfiches, inclusief vondstfoto’s, eenvoudig delen op Facebook via een nieuwe ‘share’-knop.
Op het vondstinvoerformulier is het aangeven van de vondstlocatie eenvoudiger en intuïtiever geworden. Daarnaast ondersteunen we de mogelijkheid om MEDEA als persoonlijke vondstdatabank te gebruiken met een nieuw veld, ‘Inventarisnummer’. Als vinder kan je in dit veld in vrij formaat een code of nummer toekennen aan een vondst – dat kan een eigen nummering zijn, of bijvoorbeeld ook het meldingsnummer van Onroerend Erfgoed. Aan de hand van dit nummer kan je de vondst achteraf gemakkelijk terugvinden via het zoekveld linksboven in de vondstlijst. Tenzij de vondst bij een ‘collectie’ hoort (zie onder), is dit inventarisnummer niet zichtbaar op de publiek toegankelijke vondstfiche.
Achter de schermen is vondstinvoer op grotere schaal nu ook eenvoudiger geworden. Als je een kant-en-klare dataset hebt, kan die in csv-formaat geïmporteerd worden. Neem contact op met de MEDEA-beheerders via info@vondsten.be als je hiervan gebruik wil maken.
‘Collecties’ en de registrator-rol
Een ‘collectie’ in MEDEA is een samenhangend geheel van vondsten dat tot stand is gekomen door een bepaald initiatief of binnen een bepaalde organisatie. Het kan ondermeer gaan om een onderzoeksproject, een lopende opvolging van vondsten door een heemkundige kring of erfgoeddienst, een schatvondst of een museale collectie.
Collecties kunnen individueel geraadpleegd worden via de ‘Collecties’-link in de navigatiebalk bovenaan, of via een eigen filter in de zoekbalk links op de vondstlijst. Zo krijgen ze een eigen identiteit, wat ook toelaat dat de vondstfiches binnen waardevolle datasets afwijken van de gewoonlijke kwaliteitseisen van MEDEA. Een dataset met precies en betrouwbaar gedetermineerde en gelokaliseerde muntvondsten kan het bijvoorbeeld ook zonder foto’s stellen.
Collecties worden binnen MEDEA beheerd door een registrator. Hij/zij krijgt toegang tot een uitgebreid vondstinvoerformulier waar vondsten aan een collectie en/of aan de account van een detectorist kunnen gelinkt worden. Ook de voorgenoemde bulk-importtool kan helpen om snel bestaande collecties te inventariseren en ontsluiten. Heb je, vanuit je vereniging of instelling, interesse om een collectie te ontsluiten via MEDEA? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@vondsten.be.
‘Classificaties’
‘Classificatie’ is de MEDEA-term voor de deterimaties en andere informatie die de vinder en vondstexperten aan een gepubliceerde vondstfiche kunnen koppelen. Deze functionaliteit was totnogtoe erg beperkt, maar is in de huidige versie van MEDEA sterk uitgebreid. Nieuwigheden zijn een sterk verbeterde bibliografiemodule die toelaat om eenvoudig te verwijzen naar gepubliceerde bronnen, en de opsplitsing in drie verschillende vormen van classificatie:
-
Typologie – de traditionele determinatie, het toewijzen van een vondst aan een in de literatuur gedefinieerd en, bij voorkeur, gedateerd type.
-
Gelijkaardige vondst – een verwijzing naar een elders gepubliceerde, sterk gelijkende vondst. We denken hierbij ondermeer aan gedateerde metaalvondsten uit opgravingscontexten.
- Publicatie van deze vondst – wanneer een vondst op MEDEA ook elders gepubliceerd wordt, kan hier gelinkt worden naar deze publicatie, met eventueel een korte samenvatting van wat in die publicatie over de vondst wordt gezegd.
Voor vragen over deze nieuwigheden, of over MEDEA in het algemeen, kan je zoals steeds terecht bij info@vondsten.be.