Is alle informatie op MEDEA voor iedereen zichtbaar?
Neen. Gevoelige informatie wordt afgeschermd. Exacte vondstlocaties zijn enkel zichtbaar voor geselecteerde wetenschappelijk onderzoekers. Je privégegevens worden enkel gedeeld mits expliciete toestemming, en het platform laat toe om op anonieme wijze contact te leggen.
Ik heb geen erkenning als detectorist. Kan ik MEDEA gebruiken?
Jazeker! MEDEA richt zich zowel op nieuwe detectievondsten (vanaf 1 april 2016) als op de talloze vondsten in bestaande collecties. Als je actief bent als detectorist, raden we natuurlijk sterk aan om de wettelijk verplichte erkenning aan te vragen.
Vervangt MEDEA de wettelijke meldingsplicht?
Neen. Vondsten gedaan op 1 april 2016 of later zijn onderhevig aan het nieuwe Onroerenderfgoeddecreet, en moeten gemeld worden op de website van Onroerend Erfgoed. Voor oudere vondsten is dit niet nodig.
Ik zet mijn vondsten al op Facebook en op internetfora. Moet dat dan ook nog eens op MEDEA?
MEDEA probeert niet de plaats in te nemen van de bestaande kanalen die zoekers gebruiken, zoals Facebookgroepen en internetfora als Detectorvrienden Vlaanderen. Beide kanalen vullen elkaar aan. Facebook en fora dienen om vondsten te tonen en te bediscussiëren. MEDEA wil daarentegen een archief vormen dat basisinformatie over elke vondst op een gestructureerde manier ontsluit en op lange termijn bewaart. lees verder →
Dit is een groeiend document. Vind je je vraag niet terug? Stel hem dan op onze Facebook-pagina, of neem contact op via info@vondsten.be.
Terug naar 'Over MEDEA'.
Terug naar 'Tips en goede praktijk'.