Ik zet mijn vondsten al op Facebook en op internetfora. Moet dat dan ook nog eens op MEDEA?

MEDEA probeert niet de plaats in te nemen van de bestaande kanalen die zoekers gebruiken, zoals Facebookgroepen en internetfora als Detectorvrienden Vlaanderen. Beide kanalen vullen elkaar aan. Facebook en fora dienen om vondsten te tonen en te bediscussiëren. MEDEA wil daarentegen een archief vormen dat basisinformatie over elke vondst op een gestructureerde manier ontsluit en op lange termijn bewaart.

De MEDEA-databank is doorzoekbaar, en elke vondst heeft haar eigen unieke ID. Zo kunnen onderzoekers relevante informatie gemakkelijk terugvinden, en kan dat later ook steeds door anderen nagekeken worden. MEDEA verzamelt ook informatie die voor de directe determinatie van de vondst overbodig is, of zelfs liever niet gedeeld wordt op sociale media, zoals de vindplek. Die informatie wordt enkel en onder voorwaarden ter beschikking gesteld van wie ze nodig heeft, bijvoorbeeld onderzoekers die met een landschapsstudie bezig zijn.

We hopen dat een wisselwerking ontstaat tussen MEDEA en de detectiefora en Facebookgroepen. Zo zal het binnenkort mogelijk zijn om MEDEA-vondsten te delen op Facebook, zodat ze daar besproken en gedetermineerd kan worden. Omgekeerd kunnen determinaties uit sociale media toegevoegd worden aan de MEDEA-vondstfiche via de classificatie-functie.

Terug naar 'Veelgestelde vragen'.