Nieuw project! 'Middeleeuws Metaal'

De Vrije Universiteit Brussel kreeg recent een projectsubsidie ‘archeologisch syntheseonderzoek’ toegekend voor het project ‘Middeleeuws Metaal: onderzoek naar metalen materiële cultuur in de Vlaamse steden, 1000-1600 n.C.’. Metaalvondsten uit opgravingen zijn een onderbelichte vondstcategorie en worden door dit project beter geïntegreerd in het wetenschappelijk onderzoek en in archeologische publiekswerking.

Ook Histories vzw participeert in dit project. De projectinventaris wordt ondergebracht in de bestaande databank achter MEDEA, die zich uitstekend leent voor de beschrijving van archeologische voorwerpen in metaal. De databank wordt verder uitgebreid om ook informatie over archeologische context op te slaan.

De samenwerking met MEDEA ligt voor de hand. Hoewel het project zich in de eerste plaats richt op commerciële archeologen en op wetenschappers, heeft het ook voor metaaldetectoristen een duidelijke meerwaarde. De uitgebreide referentietypologie voor middeleeuwse metalen voorwerpen zal ongetwijfeld van pas komen.