Nations' Greatest Find Competition, vondsten uit 2020

We gaan opnieuw deelnemen aan de wedstrijd van The Searcher met vondsten uit 2020! 

Alle vondsten die gedaan en geregistreerd werden bij MEDEA tijdens het jaar 2020 kunnen hiervoor in aanmerking komen. Liefst worden deze vondsten ook altijd en zo snel mogelijk gemeld bij het agentschap onroerend erfgoed!

In de lijst met winnaars van 2019 valt ook op dat lang niet alle vondsten gemaakt werden uit edelmetaal. Hoewel veel mooie vondsten uit edelmetaal werden gemaakt, is dit lang niet het belangrijkste criterium om genomineerd te worden. Er wordt ook gelet op de staat van bewaring van de vondst, duidelijkheid van de foto’s, zeldzaamheid, en nog niet in het minst het archeologisch belang.

De nominaties van 2019 waren naast de winnaars:

https://www.vondsten.be/finds/83201

https://www.vondsten.be/finds/79683

https://www.vondsten.be/finds/64560

https://www.vondsten.be/finds/81043

https://www.vondsten.be/finds/86430

https://www.vondsten.be/finds/67623

https://www.vondsten.be/finds/62765

https://www.vondsten.be/finds/66511

https://www.vondsten.be/finds/81478

https://www.vondsten.be/finds/77985  

Deze verschenen in nummer 422 van The Searcher.

Werkwijze

De wedstrijd van The Searcher was aanvankelijk enkel toegankelijk voor vondsten die geregistreerd werden via het Portable Antiquities Scheme, de Britse tegenhanger van MEDEA. Na toelating van het Nederlandse PAN mocht ook Vlaanderen aan de afgelopen wedstrijd deelnemen. Komend jaar wordt de tegenstand mogelijk nog groter: de organisatoren hopen dat ook organisaties uit Denemarken & Finland zich in de competitie zullen mengen.

Opvallend is dat individuele metaaldetectoristen geen vondsten kunnen insturen voor de wedstrijd. Voor alle deelnemende regio’s gebeurt een eerste selectie van nominaties door erkende metaaldetectiedatabanken. Op deze manier is men er zeker van dat deze vondsten binnen een wettelijk en wetenschappelijk kader werden verwerkt.

Eerst worden de nominaties gepubliceerd en nadien zullen winnaars gekozen worden voor de volgende categorieën: Most Significant Coin, Most Significant Artefact, Most Significant Hoard (non UK treasure), Most Most Significant Flanders Find.

Plaats dus jouw vondsten op MEDEA en wie weet win jij wel de trofee van 2020!