Hoe werkt MEDEA?

Wie vondsten wil toevoegen aan MEDEA, dient zich te registreren als detectorgebruiker. Jouw profiel en privacy-instellingen kan je wijzigen op je persoonlijke profielpagina.

Een eerste stap is het toevoegen van een nieuwe vondst. Op het formulier kun je basisgegevens over de vondst invoeren, waaronder afmetingen en materiaalsoort, en enkele foto’s. Hier wordt ook naar de precieze vindplek van de vondst gevraagd. Enkel geregistreerde vondstexperts met een onderzoekersstatuut op MEDEA krijgen die exacte locatie te zien. Alle andere gebruikers krijgen enkel een gebied van ca. 7x11km te zien waarbinnen de vondst gevonden werd (voor meer details, zie de gebruikersvoorwaarden).

Als de vondstfiche volledig is, kan deze worden doorgestuurd naar een van de validatoren. Hij of zij zal de vondstfiche nakijken op volledigheid en fouten en beoordelen of deze kan publiek gemaakt worden op het MEDEA platform. Indien er nog iets aangevuld moet worden (bijv. het vervangen van een onscherpe foto) krijgt de detectorist een melding. Als de vondstfiche aanvaard wordt, dan wordt deze gepubliceerd op het MEDEA platform en ook dit wordt gemeld aan de detectorist in kwestie. In de toekomst zullen de vondstgegevens op dit moment ook doorgestuurd worden naar het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Vanaf dit punt is de vondstfiche (uiteraard met uitzondering van gevoelige informatie) zichtbaar en doorzoekbaar voor iedereen, ook niet-geregistreerde gebruikers.

Geregistreerde vondstexperten kunnen nu informatie toevoegen aan de vondstfiche, met name hun interpretatie van het type, de datering en ook eventuele literatuurreferenties die daarbij horen. Je krijgt een melding als zo’n classificatie wordt toegevoegd.

In uitzonderlijke gevallen (bijv. schatvondsten) kunnen vondsten onder embargo geplaatst worden. Dit wil zeggen dat de publicatie tijdelijk uitgesteld wordt, totdat er verder (terrein)onderzoek heeft kunnen plaatsvinden. Ook daarvan krijg je melding, en indien mogelijk zal je bij dat onderzoek betrokken worden.

Vragen? Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen. Wil je zelf aan de slag als validator of vondstexpert? Dat kan!

Terug naar 'Over MEDEA'.