Uit het veld... Tips om vondsten te fotograferen

 

Elke maand vult MEDEA de blogpost van het Agentschap Onroerend Erfgoed verder aan met uit het veld gegrepen tips. Deze editie tonen we enkele professionele tips over het fotograferen van vondsten. Er verscheen eerder ook al een MEDEA fotografie handleiding. Wie de moeite neemt om hier tijd voor vrij te maken, zal merken dat eigenlijk iedereen, mits wat oefening, degelijke foto’s kan maken. Bij onze tips proberen we telkens een interessant voorbeeld te geven of ervaringen te delen van andere detectoristen. In dit artikel zien we voorbeelden van de methoden van twee detectoristen en hun evolutie in de fotografie.

1. Oefening baart fotokunst

Tip: Experimenteer! Probeer eens een verschillende achtergrond, andere belichting…

De rode draad bij deze activiteit is experimenteren en ervaring op doen om na verloop van tijd tot goede foto’s te komen. Neem vooral voldoende tijd om verschillende tips en richtlijnen uit te proberen, zoals positionering van de belichting, het statief, de ondergrond, positie van de voorwerpen, etc. Vondstfotografie heeft natuurlijk een meer wetenschappelijk dan kunstzinnig doel, maar het is zeker mogelijk er iets van een eigen stijl, voorkeur en smaak in te laten zien.

2. Het licht zien

Tip: Sorteer

Vorm, kleur en textuur van de vondsten zijn vaak heel verschillend. Om in één registratiesessie meerdere soorten objecten te fotograferen, zal je de belichtingssetup misschien een paar keer moeten aanpassen en opnieuw instellen. Door vondsten met dezelfde contrasten, kleuren en texturen eerst al te sorteren, kan je dezelfde setup gebruiken voor meerdere foto’s.

Tip: Check

Doe een check bij elke verandering van belichting, soort object enz, om te vermijden dat een hele reeks foto’s dezelfde fout bevat (wat frustrerend kan zijn). Om het zo simpel mogelijk te houden, kan je één lamp gebruiken en deze verplaatsen. Een daglichtlamp in een bureaulamp draaien is al genoeg om verschillende belichtingen en composities te creëren. Om foto’s zonder schaduwen te maken kan je meerdere daglichtlampen en lichtverspreiders gebruiken.

Tip: Een professioneel fototoestel is niet noodzakelijk, tegenwoordig hebben smartphones kwalitatieve camera’s.

Ook bij MEDEA maken we naast onze camera gebruik van smartphones voor snelle vondstfoto's.

Tip: Een ordelijke werkplaats

Een simpele tip voor tijdens het opzetten en fotograferen is om er voor te zorgen dat alle kabels, stopcontacten en dergelijke op een logische plaats liggen. Vooral zodat je er niet over struikelt, maar ook zodat je de lampen en andere zaken nog kan verplaatsen. Je hebt dus relatief lange verlengdraden nodig, maar leg ze goed uit de weg en verplaats ze altijd minutieus en bewust. Algemene orde en netheid is aangeraden, want lichtgrijze of witte achtergronden worden maar al te snel vuil. Een handig borsteltje of plumeau komt zeker van pas om de achtergrond snel schoon te maken van stukjes roest, corrosie of stof.

Je kan een foto-setup gebruiken die verplaatst en opgeruimd moet worden, maar als je ruimte hebt, ook een die altijd kan blijven staan. Degene waarmee onze MEDEA-stagiaire in de foto’s bezig is, is een draagbare en volledig inpakbare studio set.

Maar we weten ook van minstens één detectorist die in zijn werkplaats een foto-setup heeft die voor lange tijd kan blijven staan.

Dat is gemakkelijk om er even een vondst onder te leggen en een foto te nemen. Maar het hoeft geen verschil in resultaat te geven! Door wat experimenteren en testen kan iedereen perfect bruikbare en wetenschappelijke foto’s nemen.

Tip: Het is belangrijk om direct een zo goed mogelijke foto te nemen. Maar de foto’s kunnen achteraf ook nog in eenvoudige programma’s bewerkt worden.

Deze foto’s van enerzijds een knoop en anderzijds een munt zijn hetzelfde behalve dat telkens de tweede, feller belicht en bijgesneden werd in een simpel bewerkingsprogramma. Hardnekkige problemen zoals onderbelichting kunnen hierdoor aangepakt worden.

3. (Voor) Beeld van een evolutie

Tip: Bekijk de evolutie van je fotografie in beeld door foto’s uit verschillende periodes naast elkaar te leggen en zo beter te zien waar je kan verbeteren. Een voorbeeld hieronder.

Detectorist Jean-Claude Pougin is met zijn 102 vondsten op MEDEA een goed voorbeeld van de evolutie van een beginner naar een pro vondstenfotograaf. In deze fotoreeks zie je de evoluties van het eerste begin, naar de laatste betere foto’s. Jean-Claude heeft dat mooie resultaat in een paar maanden bereikt.

Het goed recht leggen van de vondsten, schaallatjes en achtergrondpapier is een eerste stap. De vondst meteen goed in het midden van het beeld kadreren bespaart veel tijd in de bewerking achteraf. Een andere hier zichtbare fout was het gebruik van een te dikke lat waardoor het moeilijk bleek om goed scherp te stellen op de vondst zelf.

Zijn moeite werd al snel beloond met betere foto’s: bewust geplaatste schaduwen, een nette vlakke achtergrond, een kleinere, plattere schaallat leidden tot scherpe, gedetailleerde foto’s die perfect bruikbaar mits enkele aanpassingen achteraf. De vondsten zijn deze mooie resultaten zeker waard!

Gebruikte vondsten

https://vondsten.be/finds/87786

https://vondsten.be/finds/87910

https://vondsten.be/finds/88006

https://vondsten.be/finds/84845

https://vondsten.be/finds/90354