Handleiding vondstfotografie

 

1)  Plaats je object op een witte achtergrond, zoals een wit blad papier.

2)  Fotograferen kan gewoon met daglicht, maar je doet dit best kort na de middag.

  • Bij een heldere hemel doe je dit zo dicht mogelijk bij een raam dat uitkijkt op het noorden, of in ieder geval een raam waar het zonlicht niet rechtstreeks invalt.
  • Is dat wel het geval, hang dan (één of twee lagen) kalkpapier voor het raam, zodat het licht zachter wordt.
  • Bij een bewolkte dag voldoet om het even welk raam.
  • Op een bewolkte dag kun je ook buiten fotograferen.

3) Je kan een piepschuimplaat of wit blad papier gebruiken om de schaduwzijde van je object op te lichten, indien dat nodig zou zijn.

4) Zorg dat er steeds een schaallat (of meetlat, …) mee in beeld komt, en dat deze scherp op de foto staat. Als je geen geschikte schaallat bij de hand hebt, download dan dit pdf-bestand, druk het af (let op dat de afdrukgrootte ingesteld staat op 100 % !), kleef eventueel op dun karton, en knip de benodigde schaallatjes uit.

5) Haal er desnoods even je handleiding bij, en stel je camera als volgt in:

  • Zet je camera op diafragmaprioriteit (A bij Nikon, Av bij Canon). Hoe platter je object, hoe kleiner de waarde voor het diafragma mag zijn. Hier zal je wat moeten experimenteren om ervoor te zorgen dat je onderwerp van voor naar achter scherp is.
  • Stel je camera in op ISO 100, en zorg dat de stabilisatie in de lens (IS bij Canon, VR bij Nikon) of de camera (Pentax, Sony, Olympus, Panasonic) aan staat. Als het object bij deze instellingen volledig onscherp is (en je hebt correct scherpgesteld), moet je de ISO-waarde verhogen (vb tot 800) of een statief gebruiken. Zet in dat laatste geval de stabilisatie af.
  • Stel je belichtingscompensatie in op +2.

6) Zorg dat de camera scherpstelt op je object.

7) Ga niet te dicht bij je onderwerp. Als je je camera horizontaal houdt, mag je onderwerp maximum een vierde van de totale hoogte innemen. Snijd je foto nadien bij om de overtollige witruimte te verwijderen. Zorg dat je minstens 1600 x 900 pixels (= ongeveer 1,5 MP) overhoudt. (De technische ondergrens voor de resolutie van opgeladen foto's is 400x400 pixels).

8) Neem foto's van minstens de voor- én zij- of achterkant van je vondst, en eventueel van andere invalshoeken of details wanneer dat nodig is om het object goed te documenteren.

9) Een uitgebreide gids over vondstfotografie voor MEDEA vind je op de website van archeologisch fotograaf Dieter Jehs: https://blogdieterjehs.com/medea-tutorial-dutch

Auteur: Dieter Jehs

Terug naar 'Tips en goede praktijk'