Doe mee aan de tentoonstelling 'Brugge in het jaar 1000'!

In het kader van de tijdelijke tentoonstelling ‘Brugge in het jaar 1000’ zijn Raakvlak (Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst voor Brugge en Ommeland) en MEDEA op zoek naar metaalvondsten uit de 10de en 11de eeuw uit Brugge en het Ommeland. Heb je dergelijke vondsten in je collectie? Neem contact met ons op!

Tijdelijke tentoonstelling

Het jaar 1.000 is een scharniermoment in de geschiedenis van Brugge. In de twee eeuwen rond de millenniumwisseling evolueert de versterking van de Vlaamse graaf tot een echte stad. Deze sleutelperiode vormt het onderwerp van een tijdelijke archeologische expo in het Gruuthusemuseum. De tentoonstelling wil toelichten welke oude en nieuwe inzichten archeologisch onderzoek in Brugge en het Ommeland heeft opgeleverd. We willen dit bereiken door een bijzonder rijke archeologische collectie te tonen (uit het Onroerendergoeddepot van Raakvlak, uit externe collecties in handen van private Bruggelingen - waaronder het Burghotel en met bruiklenen), in combinatie met enkele innovatieve opstellingen. De bezoeker gaat naar huis met een beter inzicht in de ontwikkeling van Brugge, het belang van het jaar 1000 en de rol die het omliggende landschap heeft gespeeld.

Waar zijn we naar op zoek?

We zoeken allerlei artefacten die mogelijks rond dit scharniermoment van de 10de en 11de gedateerd kunnen worden. Munten, allerhande beslag, fibulae en mantelspelden, speelgoed of spelstukken, paardentuig en -beslag, gespen, sieraden, werkelijk alles is welkom. Denk je dat je misschien een vondst hebt die uit deze periode stamt? Ook bij twijfel helpen we je graag om deze nauwkeuriger te dateren en determineren.

Enkele voorbeelden:

Stijgbeugelriembeslag uit gelood gunmetal, (950 - 1050 n.Chr.), maximale afmetingen: 40mm-36mm-5mm

Riembeslag van Anglo-Scandinavisch type, uit gelood messing (10e-11e eeuw n.Chr.), maximale afmetingen: 40mm-10mm-4mm

Radfibula met centrale emailknop, uit sterk gelood koper ((9e?-) 10e-11e-(-12e?) n.Chr), maximale afmetingen: diam 17mm-8mm

Griffioenfibula, uit sterk gelood brons  (late 10e-vroege12e eeuw n.Chr.), maximale afmetingen: diam 25mm-8mm

Wat bieden we aan?

  • De tentoonstelling in het Gruuthuse is tijdelijk en loopt vanaf 28 oktober 2021 voor een periode van 2 jaar.
  • De bruikleen van vondsten voor deze tentoonstelling loopt tussen de vinder en Raakvlak. Raakvlak en Musea Brugge zorgen voor de professionele bewaring, behandeling en verzekering van de vondsten, van overdracht tot teruggave. 
  • Indien je dit wenst, krijg je een naamsvermelding als vinder in de tentoonstelling, op vondsten.be, en in eventuele verdere publicaties. Voor vondsten die in de tentoonstelling worden opgesteld, voorziet Raakvlak, indien nog nodig, professionele fotografie en schoonmaken/conservatie
  • Uiteraard krijgen de vinders die bijdragen aan de tentoonstelling een uitnodiging voor de feestelijke opening.

Hoe je vondsten aanmelden?

Heb jij dergelijke interessante, leuke of tentoonstellingswaardige vondsten of een object waarvan je vermoed of het uit de 10de of 11de eeuw komt? Plaats ze dan op MEDEA en wij doen ons best om het te classificeren. Voeg gelijk een vondst toe of maak een account aan als je dit nog niet deed! Liever de persoonlijke aanpak? Aarzel niet om ons te contacteren voor een plaatsbezoek.

Vragen

Heb je nog bijkomende, prangende vragen over de tentoonstelling? Dan kan je Raakvlak bereiken via BIS stagiaire lisa.stevens@brugge.be of 050472339.

Voor andere vragen of vragen over het invoeren van de vondsten kan je terecht bij de projectcoördinator  van MEDEA katelijne.nolet@historiesvzw.be.

Alle vondsten moeten gemeld worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed! MEDEA helpt je graag met alle stappen van je vondstmelding, van de akker tot determinatie en classificatie.